Tajemství vína (2. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 649 přečtení

Milí přátele dobrého vína,
pomalu se blížíme ke konci horkého léta. Léta, které pamatuje jen málokdo z nás. V médiích se mluví přímo o tropických teplotách. Ale jak to souvisí s vínem, ptáte se? Řekl bych, že tyto změny klimatu, ať už k nim dochází z jakýchkoliv důvodů, sebou nesou další změny.

Možná se dočkáme i doby, kdy se v našich podmínkách budou pěstovat úplně jiné plodiny než nyní. A u vinné révy to platí prakticky už nyní. Již o několika minulých ročnících se v souvislosti s kvalitou vína, mluvilo v superlativech. Šlo především o roky 1997,1999 a 2000. A posloucháte-li rádio nebo televizi v dnešních dnech, tak zaslechnete opakující se prognózy o současném ročníku 2003 jako o ročníku desetiletí. Je to tak skutečně? Nebo se jedná o klasickou novinářskou „kachnu“ typu „jedna paní povídala“? A platí to pro celou Evropu nebo jenom pro Moravu?

Právě proto jsem se z dotazem obrátil směrem k těm nejpovolanějším, a to jsou jednoznačně v první řadě vinohradníci, vinaři a sommeliéři. Musíme si totiž uvědomit, že rozloha našich moravských vinařských oblastí je poměrně značná (i když ve světovém měřítku téměř zanedbatelná). Proto jsou klimatické rozdíly, které jsou pro kvalitu hroznů rozhodující, přece jenom poněkud rozdílné. Na tomto místě bychom si mohli pro ozřejmění vyjmenovat moravské vinařské oblasti. Jsou to Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice, Mutěnice, Podluží, Kyjov, Bzenec, Uherské Hradiště, Strážnice a Brno.

Ale vraťme se k těm nejpovolanějším a zeptejme se jich na jejich názor. Dovolil jsem si kvůli Vám, mým milým čtenářům a zákazníkům, obrátit se telefonicky na některé vybrané odborníky z různých vinařských oblastí s otázkou: „Jak to vypadá s letošním tzv. ročníkem desetiletí?“
Miroslav Viktorín, malý vinař, obec Tasovice, Znojemská oblast:
„U nás na vinicích to vůbec nevypadá dobře. Přímo tady v Tasovicích je obrovské sucho, nepršelo již takřka měsíc a půl a velká vedra způsobují zasychání bobulí přímo na vinici. Rané odrůdy jsou na tom lépe, ale ostatní nevím. Problém máme také s tím, že místní půdní podmínky jsou písčité a neudrží vodu. Jestli do týdne nezaprší bude tento ročník spíše špatný.
Petr Gregor, sklepmistr, Znovín a.s., Šatov, Znojemská oblast:
„My, protože jsme velká firma a máme možnost zavlažovat, jsme na tom jakžtakž dobře.Také půdní podmínky jsou u nás lepší a kořeny révy mají z čeho brát vláhu. Ale pokud nezaprší tak zejména pozdnější odrůdy jako ryzlinky nebudou nic moc. Pokud ovšem vláha bude a poté se ukáže teplý podzim, bude všechno tak jak říkají v novinách ...“
Jaroslav Novák, sommeliér, Bohemia Sekt, Starý Plzenec:
„Jen tak ze zájmu jsem projížděl vinohrady v okolí Mikulova a Valtic a tam je situace opravdu dobrá. Zejména rané odrůdy se již sklízejí. Například letos jsem poprvé v polovině prázdnin ochutnal burčák, a to z odrůdy Irsay Oliver. Ale i pozdní odrůdy vypadají velmi slibně. Myslím, že se máme na co těšit, pozdní sběry a výběry nás neminou. A sami vinaři v oblasti říkají, tento ročník bude dlouho zrát ležením, ať už na sudech nebo láhvích.
Miroslav Svoboda, vinař, obec Petrov, Strážnická oblast:
„Tož, u mňa je to tak dobré jako již dlúho ne. Vedro velké sice, ale také tu minulý týden dva dny pršelo. Modré odrůdy sú už tak z poloviny zralé, Irsay už též zralý, klidně dojdi všecko ti ukážu. A ten nový vinohrad je opravdu pěkný, však víš, nějaké panenské aj. Budů samé pozdní sběry a aj výběry z hroznů. A dá-li Pánboh aj z bobulí. Však víš, já su tu široko daleko najlepší vinař. To ti poví každý, …anebo něco iného….

Toto poslední hodnocení bylo poněkud zabarveno dialektem a vychloubáním dotyčného odborníka, ale na jeho obranu musím přece jenom dodat, že víno má opravdu pěkné. Tak z těchto názorů vlastních pěstitelů a odborníků snad lze poměrně dobře vycítit, že problematika „nejlepšího ročníku posledních desetiletí“ není tak jednoduchá a že ještě zdaleka není vyhráno. A k tomu, jestli se nakonec budeme mít na co těšit my milovníci vína, řekne poslední slovo příroda a počasí. V každém případě za ochutnání to stát bude a již teď se těším na posezení v mém sklepě nad ročníkem 2003.

A na úplný závěr jedno malé doporučení. Víte jak si zpříjemnit odpolední chvíli u bazénu nebo před chatou na přehradě? Jak se zchladit, zahnat žízeň a vzpružit mysl? Doporučuji dát si Chambruis. Je to prosté - střik z dobrého červeného vína a sektu (1:2). Je to neuvěřitelné, ale zaručeně Vás to vrátí „do hry“.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz