Tajemství vína (2. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 743 přečtení

Milí přátele dobrého vína,
pomalu se blí?íme ke konci horkého léta. Léta, které pamatuje jen málokdo z nás. V médiích se mluví přímo o tropických teplotách. Ale jak to souvisí s vínem, ptáte se? Řekl bych, ?e tyto změny klimatu, a? u? k nim dochází z jakýchkoliv důvodů, sebou nesou dal?í změny.

Mo?ná se dočkáme i doby, kdy se v na?ich podmínkách budou pěstovat úplně jiné plodiny ne? nyní. A u vinné révy to platí prakticky u? nyní. Ji? o několika minulých ročnících se v souvislosti s kvalitou vína, mluvilo v superlativech. ?lo předev?ím o roky 1997,1999 a 2000. A posloucháte-li rádio nebo televizi v dne?ních dnech, tak zaslechnete opakující se prognózy o současném ročníku 2003 jako o ročníku desetiletí. Je to tak skutečně? Nebo se jedná o klasickou novinářskou ?kachnu? typu ?jedna paní povídala?? A platí to pro celou Evropu nebo jenom pro Moravu?

Právě proto jsem se z dotazem obrátil směrem k těm nejpovolaněj?ím, a to jsou jednoznačně v první řadě vinohradníci, vinaři a sommeliéři. Musíme si toti? uvědomit, ?e rozloha na?ich moravských vinařských oblastí je poměrně značná (i kdy? ve světovém měřítku téměř zanedbatelná). Proto jsou klimatické rozdíly, které jsou pro kvalitu hroznů rozhodující, přece jenom poněkud rozdílné. Na tomto místě bychom si mohli pro ozřejmění vyjmenovat moravské vinařské oblasti. Jsou to Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice, Mutěnice, Podlu?í, Kyjov, Bzenec, Uherské Hradi?tě, Strá?nice a Brno.

Ale vra?me se k těm nejpovolaněj?ím a zeptejme se jich na jejich názor. Dovolil jsem si kvůli Vám, mým milým čtenářům a zákazníkům, obrátit se telefonicky na některé vybrané odborníky z různých vinařských oblastí s otázkou: ?Jak to vypadá s leto?ním tzv. ročníkem desetiletí??
Miroslav Viktorín, malý vinař, obec Tasovice, Znojemská oblast:
?U nás na vinicích to vůbec nevypadá dobře. Přímo tady v Tasovicích je obrovské sucho, nepr?elo ji? takřka měsíc a půl a velká vedra způsobují zasychání bobulí přímo na vinici. Rané odrůdy jsou na tom lépe, ale ostatní nevím. Problém máme také s tím, ?e místní půdní podmínky jsou písčité a neudr?í vodu. Jestli do týdne nezapr?í bude tento ročník spí?e ?patný.
Petr Gregor, sklepmistr, Znovín a.s., ?atov, Znojemská oblast:
?My, proto?e jsme velká firma a máme mo?nost zavla?ovat, jsme na tom jak?tak? dobře.Také půdní podmínky jsou u nás lep?í a kořeny révy mají z čeho brát vláhu. Ale pokud nezapr?í tak zejména pozdněj?í odrůdy jako ryzlinky nebudou nic moc. Pokud ov?em vláha bude a poté se uká?e teplý podzim, bude v?echno tak jak říkají v novinách ...?
Jaroslav Novák, sommeliér, Bohemia Sekt, Starý Plzenec:
?Jen tak ze zájmu jsem projí?děl vinohrady v okolí Mikulova a Valtic a tam je situace opravdu dobrá. Zejména rané odrůdy se ji? sklízejí. Například letos jsem poprvé v polovině prázdnin ochutnal burčák, a to z odrůdy Irsay Oliver. Ale i pozdní odrůdy vypadají velmi slibně. Myslím, ?e se máme na co tě?it, pozdní sběry a výběry nás neminou. A sami vinaři v oblasti říkají, tento ročník bude dlouho zrát le?ením, a? u? na sudech nebo láhvích.
Miroslav Svoboda, vinař, obec Petrov, Strá?nická oblast:
?To?, u mňa je to tak dobré jako ji? dlúho ne. Vedro velké sice, ale také tu minulý týden dva dny pr?elo. Modré odrůdy sú u? tak z poloviny zralé, Irsay u? té? zralý, klidně dojdi v?ecko ti uká?u. A ten nový vinohrad je opravdu pěkný, v?ak ví?, nějaké panenské aj. Budů samé pozdní sběry a aj výběry z hroznů. A dá-li Pánboh aj z bobulí. V?ak ví?, já su tu ?iroko daleko najlep?í vinař. To ti poví ka?dý, ?anebo něco iného?.

Toto poslední hodnocení bylo poněkud zabarveno dialektem a vychloubáním dotyčného odborníka, ale na jeho obranu musím přece jenom dodat, ?e víno má opravdu pěkné. Tak z těchto názorů vlastních pěstitelů a odborníků snad lze poměrně dobře vycítit, ?e problematika ?nejlep?ího ročníku posledních desetiletí? není tak jednoduchá a ?e je?tě zdaleka není vyhráno. A k tomu, jestli se nakonec budeme mít na co tě?it my milovníci vína, řekne poslední slovo příroda a počasí. V ka?dém případě za ochutnání to stát bude a ji? teď se tě?ím na posezení v mém sklepě nad ročníkem 2003.

A na úplný závěr jedno malé doporučení. Víte jak si zpříjemnit odpolední chvíli u bazénu nebo před chatou na přehradě? Jak se zchladit, zahnat ?ízeň a vzpru?it mysl? Doporučuji dát si Chambruis. Je to prosté - střik z dobrého červeného vína a sektu (1:2). Je to neuvěřitelné, ale zaručeně Vás to vrátí ?do hry?.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz