Tajemství vína (3. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 617 přečtení

V tomto díle bychom začali porovnávat a poznávat to co je na láhvi vína nejvíce vidět a to je etiketa neboli adjustace. To co by měla etiketa sdělovat přesně vymezuje vinařský zákon. Jedná se především o rozlišení jedná-li se o víno révové nebo jiné.

Révové víno jakostní se smí vyrábět jako odrůdové a známkové. A tohoto se týká další důležitá informace. Totiž o název výrobku, neboli u odrůdových vín název odrůdy. Další údaj je jméno nebo název firmy výrobce. A pak by samozřejmě neměla chybět vlastní charakteristika vína např.jedná-li se o víno suché, polosuché případně sladké doplněné o obsah cukru v g/l. Někteří výrobci uvádějí na etiketě též o údaj o množství kyselin. To hlavní co zajímá znalce vína je však vinařská oblast a mnohdy u kvalitních vín i viniční trať. Viniční tratě jsou obvykle velmi pečlivě vybrané viniční polohy, mnohdy známé několik stovek let. Každá taková viniční trať má své jméno. Tyto „tratě“ se ale dále rozpadají podle půdních podmínek a podle orientace na světové strany na tzv. polohy.

Francouzi mají pro vlastnosti dané vínu okolním prostředím krásné úsloví:

Odrůda je matkou vína.
Půda a poloha jsou otcem vína
a ročník je jeho osudem.

Pokud má etiketa všechny tyto náležitosti, případně i s označením polohy jedná se většinou o víno vysoké kvality a bohužel pro nás zákazníky i vysoké ceny. Jedná se ,ale svým způsobem i o určitou garanci kvality. Neboť nevýhodou nakupování vína v láhvi je v každém případě nemožnost produkt ochutnat. A při dnešním bohatém zásobení trhu jde vždycky tak trochu o kupování „zajíce v pytli“. Zkušení konzumenti vína mají proto již své vybrané odrůdy od určitých výrobců a jdou tzv. na jisto. Ale i občasné experimentování k pití vína patří. K hodnocení láhve takříkajíc od pohledu patří i umělecko výtvarná náplň etiket. Mnozí vinaři tento aspekt podceňují a kladou důraz na obsah a ne na formu. Ale i v tomto případě platí, že obal prodává. To platí dvojnásob v případě, že se jedná o dárek, který má potěšit jazyk i oko.

Ve výjimečných případech se na etiketě můžeme setkat také s informací, která víno označuje jako „ledové“ či „slámové“. Při výrobě se využívá proměny biologické vody v led při přemrznutí hroznů. Obsah cukru se tím silně koncentruje. U slámových vín dochází ke koncentraci cukru a extraktu pomalým vysycháním na slaměných rohožích po dobu asi dvou až třech měsíců. Konečný efekt je stejný. Ledová i slámová vína jsou značně alkoholická a značně nasládlá v důsledku vyššího obsahu hroznového cukru. Většinou jsou plněna do třetinkových lahví. Toto víno je právě velmi vhodné jako prezent či pozornost. Jde totiž o velmi nákladnou záležitost. Cena obvykle začíná okolo pěti set korun.

Další velmi důležitou informací, která bývá obvykle na lahvích s přívlastkovými víny je ročník sklizně, někdy i rok láhvování. Podle toho můžeme zjistit, jedná li se o víno ročníkové či archívní.Vínem archivním lze totiž nazývat mok nejméně tři roky starý. Do té doby jde pouze o víno ročníkové. Mnozí znalci vína již znají některé vynikající ročníky. Z poslední doby to platí především o ročnících 1997, 1999 a především vynikající ročník 2000. Jakoby nám sama příroda chtěla ulehčit zapamatování tohoto výtečného ročníku.Úroda byla hojná a kvalita hroznů nadprůměrná. Přesto jsou výtečná vína ročníku 2000 dodnes v nabídkách za poměrně přístupné ceny.Tzn. zhruba od 100,- Kč za láhev.

Jsou však i archivní vína velmi stará např. z vynikajícího poválečného ročníku 1947. Z toho roku je k mání např. Veltlínské zelené, které má ve vinotéce Znovín Šatov, a.s. To dokazuje, že i víno staré 55 let může být velmi dobře pitelné. Cena je ovšem též velmi zajímavá. Pohybuje se řádově od několika desítek tisíc korun výše. Samozřejmě za jednu láhev. Poslední dražená láhev tohoto vína se prodala za 48.000,- Kč. Ale to je spíše rarita. Nás konzumenty spíše zajímá jak nakoupit co nejkvalitnější víno za co nejméně peněz. A tomuto tématu se budeme věnovat v příštím pokračování.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0]

Celý článek | Komentáře: 1 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz