Tajemství vína (3. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 717 přečtení

V tomto díle bychom začali porovnávat a poznávat to co je na láhvi vína nejvíce vidět a to je etiketa neboli adjustace. To co by měla etiketa sdělovat přesně vymezuje vinařský zákon. Jedná se předev?ím o rozli?ení jedná-li se o víno révové nebo jiné.

Révové víno jakostní se smí vyrábět jako odrůdové a známkové. A tohoto se týká dal?í důle?itá informace. Toti? o název výrobku, neboli u odrůdových vín název odrůdy. Dal?í údaj je jméno nebo název firmy výrobce. A pak by samozřejmě neměla chybět vlastní charakteristika vína např.jedná-li se o víno suché, polosuché případně sladké doplněné o obsah cukru v g/l. Někteří výrobci uvádějí na etiketě té? o údaj o mno?ství kyselin. To hlavní co zajímá znalce vína je v?ak vinařská oblast a mnohdy u kvalitních vín i viniční tra?. Viniční tratě jsou obvykle velmi pečlivě vybrané viniční polohy, mnohdy známé několik stovek let. Ka?dá taková viniční tra? má své jméno. Tyto ?tratě? se ale dále rozpadají podle půdních podmínek a podle orientace na světové strany na tzv. polohy.

Francouzi mají pro vlastnosti dané vínu okolním prostředím krásné úsloví:

Odrůda je matkou vína.
Půda a poloha jsou otcem vína
a ročník je jeho osudem.

Pokud má etiketa v?echny tyto nále?itosti, případně i s označením polohy jedná se vět?inou o víno vysoké kvality a bohu?el pro nás zákazníky i vysoké ceny. Jedná se ,ale svým způsobem i o určitou garanci kvality. Nebo? nevýhodou nakupování vína v láhvi je v ka?dém případě nemo?nost produkt ochutnat. A při dne?ním bohatém zásobení trhu jde v?dycky tak trochu o kupování ?zajíce v pytli?. Zku?ení konzumenti vína mají proto ji? své vybrané odrůdy od určitých výrobců a jdou tzv. na jisto. Ale i občasné experimentování k pití vína patří. K hodnocení láhve takříkajíc od pohledu patří i umělecko výtvarná náplň etiket. Mnozí vinaři tento aspekt podceňují a kladou důraz na obsah a ne na formu. Ale i v tomto případě platí, ?e obal prodává. To platí dvojnásob v případě, ?e se jedná o dárek, který má potě?it jazyk i oko.

Ve výjimečných případech se na etiketě mů?eme setkat také s informací, která víno označuje jako ?ledové? či ?slámové?. Při výrobě se vyu?ívá proměny biologické vody v led při přemrznutí hroznů. Obsah cukru se tím silně koncentruje. U slámových vín dochází ke koncentraci cukru a extraktu pomalým vysycháním na slaměných roho?ích po dobu asi dvou a? třech měsíců. Konečný efekt je stejný. Ledová i slámová vína jsou značně alkoholická a značně nasládlá v důsledku vy??ího obsahu hroznového cukru. Vět?inou jsou plněna do třetinkových lahví. Toto víno je právě velmi vhodné jako prezent či pozornost. Jde toti? o velmi nákladnou zále?itost. Cena obvykle začíná okolo pěti set korun.

Dal?í velmi důle?itou informací, která bývá obvykle na lahvích s přívlastkovými víny je ročník sklizně, někdy i rok láhvování. Podle toho mů?eme zjistit, jedná li se o víno ročníkové či archívní.Vínem archivním lze toti? nazývat mok nejméně tři roky starý. Do té doby jde pouze o víno ročníkové. Mnozí znalci vína ji? znají některé vynikající ročníky. Z poslední doby to platí předev?ím o ročnících 1997, 1999 a předev?ím vynikající ročník 2000. Jakoby nám sama příroda chtěla ulehčit zapamatování tohoto výtečného ročníku.Úroda byla hojná a kvalita hroznů nadprůměrná. Přesto jsou výtečná vína ročníku 2000 dodnes v nabídkách za poměrně přístupné ceny.Tzn. zhruba od 100,- Kč za láhev.

Jsou v?ak i archivní vína velmi stará např. z vynikajícího poválečného ročníku 1947. Z toho roku je k mání např. Veltlínské zelené, které má ve vinotéce Znovín ?atov, a.s. To dokazuje, ?e i víno staré 55 let mů?e být velmi dobře pitelné. Cena je ov?em té? velmi zajímavá. Pohybuje se řádově od několika desítek tisíc korun vý?e. Samozřejmě za jednu láhev. Poslední dra?ená láhev tohoto vína se prodala za 48.000,- Kč. Ale to je spí?e rarita. Nás konzumenty spí?e zajímá jak nakoupit co nejkvalitněj?í víno za co nejméně peněz. A tomuto tématu se budeme věnovat v pří?tím pokračování.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0]

Celý článek | Komentáře: 1 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz