Tajemství vína (5. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 640 přečtení

V minulých článcích jsme se již dověděli základy o tom co je víno, jak se dělí, kterak ho nejlépe nakupovat, jak vybírat víno jako dárek a teď tedy přichází vhodná doba také na to, jak s vínem nakládat a jak ho uchovat v minimálně té kvalitě v jaké jsme ho obdrželi. Případně tuto kvalitu tzv. zráním na láhvi ještě zvýšili. A to jak delší dobu, tak i jen velmi krátce.

Zejména ve vztahu k uchovávání vína, také se používá název archivace vín, je třeba o víně mluvit jako o živé bytosti. Protože ono to tak v podstatě je. Nejen v přeneseném slova smyslu, ale i doslova je víno soubor různých živých přírodních látek. Například glycidů, kyselin, tříslovin a podobně. Je tedy možné říci, že víno v láhvi nejenom zraje ale i žije. Proto je nezbytné vytvořit vínu k tomuto „životu“ správné podmínky.

Je celkem obecně známo, že víno se má skladovat v temnu a chladnu. Proto, jak jsem už zmiňoval v minulých článcích, není způsob uskladňování vína v prodejních sítích supermarketů to nejlepší řešení. Je tím myšlena vysoká teplota a silné osvětlení. Těmito vlivy trpí obecně všechna vína, nicméně nejhorší vliv mají tyto podmínky pro tzv. “velká vína“, tzn. vína archivní, případně ročníková z nejlepších poloh. A i ty lze dnes již v běžných obchodech koupit. Tato vína zrála obvykle v těch nejlepších podmínkách a následný tepelný a světelný šok může toto víno doslova zabít. Je proto lepší tato vína nakupovat ve specializovaných obchodech, tzv. vinotékách.

Když už si tato vína koupíte, případně je dostanete jako dárek, je třeba vědět kam s nimi. Nejlepší a nejrychlejší řešení je nasnadě. Prostě si udělat atmosféru a v klidu ho s někým blízkým vypít. Někdy ovšem není příležitost a potom tyto „perly“ končí leckde. Již několikrát jsem zákazníkům vysvětloval, že dno skříně, případně stěna v obývacím pokoji či zaručeně nejstudenější kout v ložnici pod topením není to pravé ořechové. Dokonce ani lednice není to nejlepší řešení. Dochází v ní totiž ke kolísání již tak nízké teploty. Není proto dnes již žádnou výjimkou mít doma tzv. domácí archiv vína. Ano, tento vznosný a pro mnohé z Vás jaksi nepřípadný název je prostě jenom vhodné místo na uskladnění vína. Může to být třeba výklenek sklepa nebo jen regál vedle kompotů, ale i ne sebe naskládané bedny od zeleniny. Jde totiž pouze o již zmíněnou temnotu a odpovídající teplotu. Tato optimální teplota je podle literatury mezi 9 až 12°C. Ale podle mých zkušeností jde hlavně o prudké změny teplot, které vínu nejvíce škodí. Je tedy možné mít v letních měsících ve sklepě na krátkou dobu 17°C a v zimě příkladně 8°C. Důležité je, aby teploty k těmto mezím stoupaly a klesaly postupně. Pak je možné vína, která jsou k archivaci určena, uchovat i velmi dlouhou dobu.

Jde tedy hlavně o to mít vhodný sklep. Ale co ti z nás, kteří bydlí v domech bez sklepů, případně v bytových domech nebo panelácích s teplými, mnohdy vytápěnými sklepy? Mají si snad na vlastní domácí archiv vína a radost z něho zajít chuť? V žádném případě. Lze přece využít koutek sklepa u rodičů nebo u známých a pokud ani to není možné, nabízím další alternativu.

Možná jste již slyšeli nebo četli o tzv. privátních vinotékách, službě, kterou svým zákazníkům nabízejí velcí výrobci vína a vinařské společnosti. Jde o pronájem boxů (obvykle zděných), o velikosti cca.1 x 0,8m, opatřených mříží a zámkem, které jsou ve sklepích těchto firem. Tam si nájemce tohoto boxu může uskladnit, ale také následně zdegustovat svá archivní nebo ročníková vína. Nevýhodou tohoto řešení je to, že většina těchto firem sídlí na Moravě a jet si vypít svoje oblíbené víno do Znojma je opravdu pro většinu nás trochu z ruky.

Proto jsem se rozhodl nabídnout Vám možnost pronájmu těchto boxů přímo tady u nás ve Stříbře. Vždyť kde mají tak skvělé sklepy tesané ve skále jako jsou právě tady? V případě zájmu Vám podám osobně informace v mém sklepě. Co dodat závěrem? Snad popřát mnoho krásných vín, vhodných k archivaci a hodně radosti z degustace vlastních „archívů“.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 2,00 / Počet hlasů: 1]

Celý článek | Komentáře: 6 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz