Tajemství vína (4. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 524 přečtení

Je pravdou, ?e příli? teorie není v?dy to pravé. Proto se podíváme na praktické dotazy Vás, mých zákazníků, tak jak se ptáte přímo ve sklepě při nákupu. Nebo? k nákupu vína patří jak degustování neboli ochutnávání, tak i mluvení o víně a vinařství.

?Je pravda, ?e lze poznat takříkajíc naslepo odrůdu vína, vinařskou oblast, kde bylo vypěstováno nebo přímo vinařskou obec, pota?mo viniční tra??
Toto je opravdu jeden z nejvíce zakořeněných mýtů.Vznikl zřejmě na základě různých televizních pořadů, kde někteří rádoby znalci zasvěceně hovoří o víně a k tomu, jakoby na okraj, prohodí nějaké to: ?Hmm, to je jednoznačně Veltlín z Mikulova, obec Dolní Věstonice, vinice Podmolí, pátý řádek a osmá hlava.? A k tomu moudře pokynou hlavou, to dá přece rozum, to ví ka?dý. Ale není tomu ani zdaleka tak. Moje zku?enost s vinaři (a to jsou, myslím, ti praví odborníci) je úplně jiná. Hodnotí-li vinař cizí víno ne? své, v?dy malinko upije, poválí po půnebí, a pak NĚKDY řekne svůj odborný názor. V?dy v?ak začíná slovy: ?Mohl(a) by to být?, ale spí? Vám řekne je-li to víno dobré či ?patné. Spí?e ne? odrůdu bude hodnotit, zdali je víno kvalitní po stránce výrobní. Nebo? ka?dý vinař dobře ví co práce, úsilí i umu je třeba k vyrobení dobrého vína a při nejlep?í vůli se to poka?dé nepodaří. Na soutě?ích, kde v porotě vět?inou sedí ti nejlep?í vinaři, se vína kupříkladu hodnotí tak, ?e se oznámí název odrůdy a poté porota posuzuje jak dalece se vzorek blí?í k jejich představě o chuti této odrůdy. Někdy se ov?em také konají tzv. ?slepé? degustace, kdy skutečně soutě?ící určují odrůdu vína pouze podle vzhledu, vůně a chutě. Ti nejlep?í profesionálové, kteří se sommeliérstvím ?iví mívají úspě?nost tak okolo 50%. A to se jedná pouze o určení odrůdy!

?Je mo?né během ochutnávání vín střídat odrůdy bílé a červené mezi sebou bez následných za?ívacích problémů?
Tato otázka je té? poměrně častá a hůře se na ní odpovídá. Ka?dý z nás je jinak fyzicky vybaven a z toho vyplývá odli?nosti v za?ívání. Limitující slo?kou vín pro vět?inu lidí je obsah kyselin. Obecně více kyselin obsahují vína bílá, ale jsou i bílé odrůdy, které mají obsah kyselin ni??í ne? vína červená. Na odborných soutě?ích a degustacích se ve vět?ině případů chutnají vína bílá i červená a to tak, ?e vína bílá jsou v?dy před víny červenými. Tento postup je ale u?íván proto, ?e jsou v?dycky nejdříve posuzována vína méně výrazná před víny plnými a buketními.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz