Tajemství vína (7. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 539 přečtení

Jedno z témat o kterých se ve vztahu k vínu v poslední době velmi hovoří, je otázka, zdali je vlastně pití vína zdravé nebo škodlivé, případně nakolik může pomoci při léčení různých chorob. Nejoblíbenější klišé je „legenda“, že vůbec nejzdravější na všechno je červené víno jako takové.

Mne osobně nejvíce pobavilo, když si ke mně přišel koupit víno přítel, který pil prakticky celý život pivo, a to v nemalé míře, a nyní mu lékař poradil, že v padesáti letech by si mohl snížit hladinu cholesterolu pitím červeného vína. Tento dobrý muž tak získal představu, že když s určitým sebezapřením vypije večer skleničku vína, v brzké době bude zase chlapík jako ve dvaceti. To je obecně dosti rozšířený omyl. Pokud na sobě chceme pozorovat jisté léčebné účinky pití vína, je nutné mít tento nápoj v oblibě po dlouhou dobu, ne-li přímo celý život. Na této skutečnosti je postaven tzv. „francouzský paradox“. Je totiž prokázáno, že ve Francii je nejmenší procento infarktů a jiných srdečních chorob souvisejících s oběhem krve, a to u lidí ve věku 55 až 64 let. Jako vysvětlení je udávána právě vysoká spotřeba vína, které se ve Francii, ale i v dalších zemích (Itálie, Švýcarsko) pije prakticky ke každému jídlu. A to je právě to nejdůležitější. Jde totiž o ochranný účinek polyfenolů, obsažených ve víně (zvláště červeném), na cévní systém, a to zejména při pravidelném užívání mírného množství vína spolu s jídlem. Ostatně tématu víno a jídlo se budeme detailně věnovat v některém z příštích dílů.

Na věc je třeba se podívat trochu z jiné strany. Jistě není možné brát víno jako jakýsi všelék. A myslím, že všichni milovníci tohoto lahodného moku potvrdí, že nehledají ve víně jeho léčebné vlastnosti, ale spíše vůni, chuť a stimulaci, která zvyšuje emoce a schopnosti prožít a poznat vlastnosti tohoto přírodního nápoje. Dá se dokonce tvrdit, že pro mnohé z nás by tento nápoj nemusel obsahovat ani alkohol. A to opravdu není nadsázka. Jde totiž o přírodní koncert chutí, které vychutnat, rozpoznávat a určit je to pravé vínaznalství. Staré přísloví k tomuto praví: „Víno pijeme proto, abychom se povznesli a nikoliv proto, abychom upadli“. Ale vraťme se k tématu vína a zdraví. Zjednodušeně řečeno víno obsahuje vodu, alkohol, minerální a organické látky. Teprve hlubší pátrání po detailních složkách vína, které umožnily až moderní analytické metody, dalo nahlédnout do velmi složitých procesů, které ve víně v době zrání, získávání moštu, ale i kvašení, školení a zrání probíhají. Dnes jsou nalezeny tisíce látek, které se ve víně nalézají, a stále přibývají další.

Mezi velmi důležité složky vína, které mají vliv na lidské zdraví jsou bezesporu kyseliny. Kromě tří hlavních - vinné, jablečné a mléčné, je jich ve víně dalších padesát.Vinné kyseliny vytvářejí při spalování v zažívacím traktu uhličitany a působí proto zásaditě. Jeden litr vína působí jako 6g sody. Současně nízké pH vína napomáhá tvorbě žaludečních kyselin a tím zlepšuje trávení. Tento poznatek právě předurčuje víno odpradávna k tomu, aby ve vhodném výběru doprovázelo pokrmy. Další důležitou složkou vína jsou cukry a glycidy. Cukry zvyšují kalorickou hodnotu vína, posilují zesláblý organismus člověka a v aperitivních přírodních vínech připravují trávicí trakt na příjem potravy.

Podstatnou roli ve víně hrají také třísloviny, barviva a fenolické látky. Tyto složky vína přispívají k profylaktickým a bakteriostatickým vlastnostem vín, obzvláště červených, a hojí jizvy na sliznici střevního traktu. Vyzrálá červená vína brzdí vznik a šíření zhoubného bujení. Důležité jsou i obsahy minerálních látek. Nejvýrazněji jsou to draslík, hořčík a vápník. Lze tedy obecně říci, že většina z nesmírně bohatého zastoupení jsou látky, které mohou působit na naše zdraví a duševní činnost příznivě. Záleží však velice na tom, jakým způsobem člověk víno užívá a v jak velkém množství.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 2,50 / Počet hlasů: 2]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek

 
 
WebZdarma.cz