Tajemství vína (10. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 869 přečtení

Dnes Vás nechám tro?ku hádat. Čím se nejlépe osvě?íme při krásném voňavém letním večeru? Čím překvapíme na schůzce ?enu,která není je?tě úplně rozhodnuta? Čím budeme ?bouchat? na párty při oslavě narozenin?

Pod názvem pravé ?ampaňské se rozumí výhradně víno z oblasti Champagne, která le?í ve Francii mezi Epernay a Reme?í. Tento název je chráněný a plně respektovaný. Proto se takto ?ádné jiné ?umivé víno nesmí označovat, by? by se i kvalitou jakkoliv blí?ilo pravému ?ampaňskému. U nás a v Německu se pou?ívá název Sekt, v Itálii Spumante, ve ?panělsku Cava a jinde ve Francii Crémant. V Austrálii a jiných anglicky mluvících zemích se pou?ívá název Sparkling Wine. Jak tento produkt vzniká? Lisováním jako bě?ná vína, i kdy? zde se lisují celé hrozny i s třapinami. Lisuje se v tzv. ?ampaňském lisu, který má objem 4000 - 4200 kilogramů hroznů. Pro výrobu sektů se pou?ívá první část mo?tu, která končí, kdy? dosáhne výlisnost poloviny mno?ství hroznů. Zbytek se pou?ívá pro výrobu tichého vína. Tento zbytek neboli druhý dolisek slou?í k výrobě destilátu, který se potom pou?ívá pro výrobu tzv. expedičního likéru. Ale k tomu a? později. Z tohoto mo?tu se vyrobí víno bě?ným způsobem, ale lze pou?ít i metodu ?barrigue?, která dodá ?umivému vínu kouřovou a? dřevitou vůni.

Poté nastává vůbec nejdůle?itěj?í fáze výroby ?umivých vín a ta se nazývá asemblá?, neboli mísení tichých druhů vín v různých poměrech. Toto mísení má hlavní vliv na budoucí charakter ?ampaňského. Pravé ?ampaňské se v?dy skládá ze tří základních odrůd - Chardonnay, světlý claret z rychle lisovaných hroznů Pinot noir a Pinot meunier nebo z jednodruhového Chardonnay. U nás se ov?em pou?ívají spí?e na?e odrůdy a to zejména Rulandské ?edé, Rulandské bílé, Ryzlink vla?ský i rýnský, ale výjimečně i Mu?kát moravský případně Müller Thurgau. Není výjimkou i mísení jednotlivých ročníků. Světoznámý magnum Exclusive de Ruinart v lahvi s mozaikou s masivního stříbra je slo?en ze ?esti nejlep?ích ročníků posledních patnácti let.

Ale teď zase zpátky k vlastní výrobě slavnou metodou ?champenois?. Do takto připraveného tichého vína se přidá tirá?ní likér-směs vína, speciálních kvasinek a cukru a láhev se uzavře kovovou korunkou. Kdy? kvasinky vykonají své a přispějí ke vzniku kysličníku uhličitého, odumírají a usazují se. V tu dobu se ve zvlá?tních stojanech ? pupitrech - láhve ručně pootáčejí a stavějí se do stále rovněj?í polohy, aby se kvasinky setřásly na zátku. V dne?ní době tak činí ji? pouze men?í podniky. Technika i v tomto případě vítězí a ve velkých vinařstvích se setkáme s nerezovými hydraulickými plo?inami nalo?enými tunovými paletami lahví. Podle druhu ?ampaňského a podle různých postupů pak le?í sekt tzv. ?na kvasinkách? několik měsíců a? let. U ročníkových sektů je doba le?ení obvykle tříletá, u presti?ních značek je ale i del?í.

Předposlední částí technologie výroby tzv. ?velkých sektů? je odstřelení zátky neboli dégorgement, degor?á?, degor?ování. Láhev se vychladí ne teplotu blízkou nule a hrdlo s usazenými kvasinkami se ponoří do podmra?eného roztoku solanky, kde v mrazu kolem mínus 25°C kvasinky ztuhnou do tvaru zátky a po otevření vyletí ven.

Ka?dé pravé ?ampaňské v?dy vykvasí tzv. do sucha, neboli spotřebuje v?echen cukr, který zbyl v tichém víně a je tedy nutné podle kategorie upravit chu? tzv. dosá?ním neboli expedičním likérem, který se skládá z tého? vína, cukru a dal?ích látek. Podle obsahu cukru poté rozli?ujeme sekty na BRUT NATURE, EXTRA BRUT, BRUT, EXTRA DRY, SEC, DEMI-SEC a DOUX. Takto doplněné láhve je nutné ji? jenom opatřit adjustací neboli etiketou a expedovat. Ale opravdu velké sekty se je?tě nechávají několik měsíců le?et, aby do?lo k optimálnímu scelení vína s expedičním likérem.

Poté se tedy setkáváte s ?umivým vínem Vy zákazníci a zajímají Vás rozli?nosti těchto sektů pota?mo jejich cena. Při koupi nejlevněj?ích ??ampaňských? si připravte asi tak tisícovku a na nejdra??í produkt, ji? zmíněný Exclusive de Ruinart, bez pardonu 60 tisíc za láhev.

Tuzemské lahvově kva?ené sekty začínají na 250 Kč a končí okolo 800 Kč za láhev, co? je například ná? nejdra??í sekt Louis Girardot, vyráběný firmou Bohemia Sekt Starý Plzenec.

A nakonec je?tě maličkost pro pány. Sekty se výborně hodí pro chvíle namlouvání a přesvědčování, pro chvíle intimnosti a ?lámání ledů?. Kysličník uhličitý toti? velmi zrychluje účinky alkoholu a dotyčná slečna lehkou ?pičku nemusí ani hrát. Tak?e, pánové? Není nic jednodu??ího ne?li to vyzkou?et. A? Vám v?em chutná!


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz