Tajemství vína (11. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 624 přečtení

V této malé rubrice o vínech jsme se již dověděli mnohé o vínech stolních, jakostních odrůdových, ale i přívlastkových. Existuje však i další skupina vín u nás zatím ne příliš známá, která se nazývá vína dezertní. I tato skupina má však své příznivce a těch v poslední době přibývá.

V jižních vinařských oblastech, kde dozrávají hrozny s vysokým obsahem cukru, nebo se dosušují na slunci, se vyrábí celá řada dezertních vín s vysokým obsahem nezkvašeného, neboli zbytkového cukru, která se liší nejen svými specifickými vlasnostmi, ale i obsahem alkoholu.Jako jedno z nejznámějších široké veřejnosti je samozřejmě portské.

Hlavním znakem dezertních vín je vyšší obsah alkoholu (15 až 19 % objemu) i vyšší obsah cukru (14 až 20 %). Některé druhy dezertních vín se vyrábějí i s nižším obsahem cukru nebo jako suchá dezertní vína bez cukru. Vyšší obsah alkoholu se při výrobě dezertních vín zajišťuje buď přímým prokvašováním moštů s vyšším obsahem cukru pomocí vysoce výkonných kvasinek, nebo přímo přídavkem alkoholu v podobě čistého lihu či vinného destilátu. Vyššího obsahu cukru se dociluje přerušením kvašení přídavkem alkoholu do kvasícího moštu, anebo přídavkem zahuštěného révového moštu do vína použitého k výrobě dezertních vín.

U nás se vyrábějí bílá i červená dezertní vína s obsahem alkoholu od 15 do 20 obj. %. Cukru mají mít nejméně 50 g v litru. Vyrábějí se z vhodných přírodních vín přídavkem čistého lihu pro dosažení potřebného obsahu alkoholu a přídavkem množství zahuštěného révového moštu k dosažení potřebného obsahu cukru. Tato vína se musí nechat po vyrobení ležet v klidu, aby se přidaný cukr i alkohol s vínem zharmonizoval a vynikly vlastnosti vína použitého při výrobě dezertu.

K dezertním vínům je možno počítat i vína z jižních oblastí vyrobená hlubokým prokvašováním cukernatých moštů, která obsahují 13 až 15 % alkoholu a minimálně 50 g cukru v litru. Často se do nich přidávají maceráty, jako jsou výluhy z fíků, svatojánského chleba, rozinek nebo pomerančové kůry. Vznikají tak zajímavá typová dezertní vína, která však svým významem nepřesahují oblast svého vzniku.

V poslední době se na našem trhu objevují vína z jižních oblastí bývalého Sovětského svazu, tedy zejména z Moldávie. Právě Moldávie je v oblasti produkce dezertních vín na jednom z předních míst. Vznikají tam opravdové perly mezi dezertními víny, které jsou zejména v německy mluvících zemích Evropy velmi oblíbená. Některá tato vína obsahují i další zajímavé složky, např. minerály a jiné stopové prvky. Z toho důvodu jsou považována za léčivá a zdraví prospěšná. V polodezertních vínech z Moldávie najdeme i takové zvláštnosti jakými je např. červený Muškát, který se jinak v našich oblastech vůbec nevyskytuje.

Je tedy možné, že v budoucnu se budeme i na našem trhu se sladkými kvalitními víny setkávat stále častěji. Jejich vlastnosti je předurčují spíše k použití jako aperitivy nebo digestivy, ale není problém při vychutnávání těchto báječných sladkých pochoutek dohlédnout až na dno láhve. Nebraňme se tedy ani my „zavilí“ odpůrci sladkých vín a oslaďme si život právě nějakou dezertní lahůdkou.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz