Tajemství vína (12. část)

Tesař Oto - Z tisku - 20. 01. 2005 - 675 přečtení

V poslední době se stále více rozrůstá nabídka na trhu s vínem a stále častěji se dostáváme do situací,kdy se setkáváme s různými speciálními označeními na láhvích s vínem,tedy na etiketách neboli adjustaci.

O značení a typech různých vín jsme si ji? v této rubrice před časem něco málo pověděli. Ale doba mezitím pokročila a hlavně vína sladká zaznamenala v tomto mezidobí velký nárůst popularity. V minulém díle jsme se věnovali jedné skupině sladkých vín a to vínům dezertním. Dnes bychom nahlédli do nejdokonalej?í a z hlediska výroby nejslo?itěj?í kategorie vín, co? jsou přírodně sladká vína. Snad bychom je mohli nazvat perlami, proto?e jsou vzácné a drahé jako perly a podle toho bychom s nimi měli i zacházet. Tato vína nejsou určena k masivní konzumaci, ale spí?e k pomalému ochutnávání a mazlení se s nimi ?

Zkusme se naučit o maličko lépe orientovat v názvosloví těchto sladkých perel, nebo? i s nimi se u? budeme více potkávat. A to nejenom v regálech vinoték, ale i v restauracích a při nákupech v oblíbených supermarketech.

  • Bobulové výběry jsou vína vyrobená z hroznů s velmi vysokou cukernatostí, kterou získají dlouhým zráním či přezráním na vinici. Vinař vět?inou probírá hrozny ve dvou sklizních, třetí sklizeň nechává na bobulový výběr. Hrozny na vinici zahnědnou a bobulky začnou připomínat rozinky, neboli cibéby. Dosáhnou-li hrozny po?adované cukernatosti, jsou vylisovány a pomocí speciálních kvasinek je mo?t rozkva?en. V chuti těchto vín dominují tóny spálených hroznů, cibéb a rozinek.
  • U botrytických výběrů cukernatost hroznů zvy?uje přímo na vinici u?lechtilá plíseň botrytis cinerea, která se v suchých podzimních měsících dobře ?íří. Plíseň způsobuje drobné prasklinky na bobulích, kterými se odpařuje voda. Plíseň v?ak zamezuje ihned přístupu vzduchu a tím i hnilobě. Hrozny sice nevypadají na vinici nijak vábně, ale o to víc překvapí dosa?ený výsledek. V chuti těchto vín mů?e být patrná chu? u?lechtilé plísně, která ale příjemně dotváří charakter vína.
  • Ledová vína jsou výrobně snad největ?ím oří?kem v souvislosti se závislostí na počasí. Princip zvý?ení cukernatosti hroznů je celkem jednoduchý. Hrozny se ponechají na vinohradu tak dlouho, ne? přijde skutečný mráz, nejméně ?8°C. Zmrzlé hrozny se posbírají a je?tě zmrzlé se ?etrně lisují. Voda je zmrzlá, tak?e z bobulí vykapávají kapičky koncentrované, neředěné hroznové ??ávy. Problém tkví zejména v dlouhém pobytu hroznů na vinici. Z toho důvodu hrozí nebezpečí kráde?e, hniloby nebo plísní. Chu? těchto vín je v?ak vysoce koncentrovaná bez vedlej?ích chu?ových příměsí.
  • Slámová nebo také poslamná vína jsou poslední z této skupiny sladkých vín. Při přípravě tohoto vína posbírá vinař zralé hrozny v úrovni bobulového výběru z keřů a celé je opatrně rozlo?í na suchém dobře větraném místě na slámové roho?e. Hrozny na slámě postupně vysychají nejméně tři měsíce. Poté vinař lisuje z hroznů kapku po kapce sladký koncentrát. Chu? těchto vín je někdy lehce ?poznamenána? vůní slámy.

Myslím, ?e z těchto řádek je jasně patrné, ?e práce a rizika spojená s výrobou těchto ?krasavců? je mimořádně náročná a slo?itá, a proto i cena těchto produktů musí být odpovídající. Druhým důvodem mimořádné ceny je výnos mo?tu z hroznů. Pro porovnání: při výrobě kvalitního suchého vína získáme ze 100 kg hroznů asi 50 litrů vína, při stejném mno?ství hroznů v?ak vyrobíme pouze 5 - 8 litrů vína ledového nebo slámového. Tato vína jsou servírována při různých slavnostních příle?itostech vět?inou nakonec velkého menu k mírně sladkým zákuskům. Dle mého názoru je v?ak lépe ponechat si tento skvělý chu?ový zá?itek bez kombinování s jakýmkoliv jídlem. Necháte-li se někdy zlákat těmito ?krasavci?, tak nejlépe v klidu a sami. Nechte se tedy kolébat na křídlech chuti a fantazie tohoto nev?edního zá?itku, který má původ v mistrovství na?ich mistrů vinařského řemesla.


Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 1,50 / Počet hlasů: 2]

Celý článek | Komentáře: 1 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: www.stribro.net

 
 
WebZdarma.cz