Jak oslovovat víno

Vojta František - Z tisku - 28. 01. 2005 - 528 přečtení

Slovník vinařů týkající se vlastností je velmi bohatý a opírá se většinou o slova s přeneseným významem. Jejich užíváním můžeme celkem přesně charakterizovat jednotlivé vlastnosti vína i jeho celkový stav a charakter.

Čistota vína

  • Jiskrné - nejvyšší stupeň čistoty, dosažený filtrací vína.
  • Čiré - průzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří.
  • Opalizující - průhledné, ale při pohledu proti světlu se paprsky lámou o velmi jemné kalící částečky.
  • Zakalené - zákal způsobený vysrážením bílkovin nebo jiných látek (kvasniční zákal, černý zákal, bílý zákal).
  • Zlomené - víno, které bylo již jednou vyškoleno a znovu se zakalilo.
  • S krystaly vinného kamene - krystaly vinného kamene se nepovažují za zákal vína. Vinný kámen se vysráží buď v drobných krystalcích, které se jiskřivě lesknou nebo ve větších lístcích, které sice nevzbuzují důvěru, ale jakost vína nenarušují.

Barva vína

  • Slabá - vystihuje malou barevnost.
  • Nízká - totéž, ale spíše u vín červených.
  • Vysoká - vystihuje hnědavý tón barvy bílého vína vzniklý provzdušněním.
  • Odpovídající - přiměřená pro odrůdu a ročník.

Vůně vína

  • Vinná - vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností.
  • Těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních.
  • Jemná - vůně jemně zapadající harmonie ostatních složek.
  • Výrazná - vůně výrazně převyšující složky.
  • Láhvová - označení pro druhotné vůně vznikající ležením vína na láhvi.
  • Zralá - označení pro směs vůně odrůdové a láhvové, která se vyskytuje u dostatečně sířených vín v období kulminující zralosti láhvového vína.
  • Vůně po stařině - vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku. Tvoří se při zrání a stárnutí vín pomalou oxidací aromatických i chuťových látek, Zpočátku je stařinka u jakostních vín velmi příjemná a je typická pro starší ročníky vín. Silná nepříjemná stařina ukazuje na to, že víno je přestárlé a jeho jakost klesá.
  • Odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu.
  • Muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu (Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Irsay Oliver, Tamjanka).
  • Kopřivová - typická pro Sauvignon (připomíná i černá rybíz).
  • Lipová - u Veltlínského zeleného ze sprašové půdy, u Ryzlinku rýnského z lehčích půd.
  • Botrytidová - po napadení hroznů plísní šedou.
  • Vanilková - typická pro mladá, ale zralá vána Rulandského červeného.
  • Broskvová - u odrůdy Müller-Thurgau, někdy i u odrůdy Sauvignon.
  • Cizí - vůně, která neodpovídá označení na etiketě nebo vůně vínu zcela cizí.
  • Vadná - vůně vzniklá nemocí nebo vadou vína (sirka po sirovodíku, mléčná vůně po biologickém odbourávání kyselin apod.).
  • Vůně po korku - palčivá vůně i chuť vzniklá vyluhováním tříslovin z korkové zátky, případně způsobená plesnivěním korků.
  • Vůně po sudu - (sudovina) vzniklá nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.
  • Pelargoniová - vůně vzniklá při stárnutí vín ošetřených kyselinou sorbovou, použitou jako konzervační prostředek k zábraně druhotných kvašení vín se zbytkem cukru.

Chuť vína podle plnosti

  • Prázdné - obsahuje málo látek, které by chuť výrazně odlišovaly od chuti a vjemu doušku vody. chybí mu hlavně látky tvořící extrakt.
  • Krátké - většinou též prázdné, chuťový vjem trvá krátkou dobu.
  • Lehké - mívá nižší obsah alkoholu i extraktu. Jeho vjem však nemusí být nepříznivý. Bývá harmonické, pitelné a příjemné pro stolování.
  • Řídké - chybí mu hlavně extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně. Vzniká při nadměrné sklizni hroznů.
  • Plné - všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy.
  • Dlouhé - nemusí být plné, ale některá ze složek, bývá to kořenitost, působí dlouhotrvající vjem chuti.
  • Extraktivní - většinou plné a s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vína, přitom odrůdově charakteristické.
  • Tělnaté - vyvolává dojem plnosti i harmonie, většinou však s poněkud vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek, takže se odrůdový charakter ztrácí.
  • Těžké - vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný cukerný zbytek. Někdy se připojuje i únavná vůně.
  • Kypré - má vysoký obsah extraktivních látek i vyšší obsah glycerolu. Má i vyšší obsah alkoholu. Je hladké a při ochutnávání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína.
  • Robustní - již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, v harmonické chuti.
  • Bohaté - vyzrálé, plné, harmonické.

Chuť vína podle obsahu alkoholu

  • Alkoholické - obsahuje přes 12 obj. % alkoholu. Na vyšší obsah alkoholu je možno usuzovat již z toho, že po promíchání vína ve sklence ulpívá na stěnách sklenky krátký čas jakoby olejovitý prstenec, který posléze stéká a vytváří gotickým oknům podobné obrazce. To se může stát i u vín vysoce extraktivních s vyšším obsahem glycerolu. Vysoký obsah alkoholu může u přírodních vín působit i neharmonicky.
  • Nízkoalkoholické - má nižší obsah alkoholu v důsledku nedostatečného prokvašení cukru ve vínech. V Německu se propaguje výroba nízkoalkoholických vín. Tato vína musejí být však před stáčením do lahví stabilizována proti kvasničným i jiným zákalům. Jinak jsou tato vína nestabilní a velmi rychle octovatí.
  • Ohnivé - (pálivé) je víno, které má větší množství alkoholu v poměru k ostatním složkám. Případně u starších vín pálí aldehydy.
  • Opojné - je víno s vyšším obsahem alkoholu, který harmonicky ladí s ostatními složkami vína. Je to jakostní víno s vyšším obsahem extraktu.

Chuť vína podle obsahu kyselin

  • Tvrdé - s vysokým obsahem kyselin, které vynikají nad ostatní složky vína.
  • Ostré - mladé víno, obsahujíc ještě větší množství kysličníku uhličitého, který zvyšuje kyselost a působí na jazyku štiplavě.
  • Hladké - obsah kyselin přizpůsoben ostatním složkám, takže kyselina nijak nevyniká.
  • Měkké - s nízkým obsahem kyselin, což se začíná pociťovat nepříjemně.
  • Fádní - obsah kyselin pokles tak, že se víno stalo neharmonickým a nepobízí k pití.
  • Škrablavé - vystihuje škrablavý a palčivý pocit v krku po požití vína, které má vyšší obsah těkavých kyselin, hlavně kyseliny octové.
  • Ocelové - víno má vysoký obsah kyseliny vinné a je velmi tvrdé.

Označení harmonie

  • Rozbité - narušení souhry jednotlivých složek, které mohou být ve vhodném poměru, ale po dopravě vína nebo po zásahu při školení či manipulaci s vínem se přechodně jeví nesoulad.
  • Drsné - některé mladé víno projevuje před vyzráním nápadnou drsnost, která po vyzrání vína zcela zmizí. U červených vín označuje tento výraz vyšší obsah tříslovin a zdrsňující pocit na jazyku.
  • Živé - přírodní mladé víno ze severnějších oblastí, obsahující dostatek extraktu i kyselin. Živost je způsobena i malým obsahem kysličníku uhličitého.
  • Tupé - čerstvě zasířená vína bývají tupá, protože vyšší obsah volné kyseliny siřičité zastíní projev jednotlivých složek, které nemůžeme řádně posoudit.
  • Distingované - jemné víno, dokonale vyškolené, velmi dobrého původu s harmonicky sladěnými složkami a v nejvyšším stadiu svého vývoje.
  • Ploché - obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly, většinou lehčí a nevhodně ošetřované víno, které ztratilo vůni i kyseliny.
  • Jemné - příjemné víno, které však má všechny složky jen nadechnuté a méně výrazné.
  • Svěží - víno, jehož harmonie je zdůrazněna příjemně působícími kyselinami, jejichž výraz podtrhuje menší obsah kysličníku uhličitého.
  • Řízné - harmonické víno s výraznějším působením jemných kyselin a dostatečně plné chuti.
  • Jadrné - extraktivní, řízně tvrdé, perspektivní ve vývoji.
  • Pitelné - víno pobízející k pití svou příjemnou harmonií.
  • Vyrovnané - (harmonické) může být víno lehké i plné, odrůdové i typové. Je to víno, jehož složky aromatické, kyseliny, alkohol, extraktivní látky i ostatní složky charakteru vyúsťují do správného vzájemného poměru, takže vzbuzuje libý pocit na jazyku i po spolknutí.
  • Pěkné - je lehčí, harmonické a příjemně aromatické víno.
  • Dokonalé - je plné, harmonické, extraktivní a příjemně aromatické víno.
  • Elegantní nebo nervní - je plně vyzrálé, odrůdové víno s dokonalou harmonií, výrazným odrůdovým charakterem, který však jemně zapadá do ostatních složek a je zušlechtěn začínající láhvovou zralostí.
  • Vyzrálé - je na vrcholu své jakosti, charakteristické svým vyvinutým buketem.
  • Dobře vyvinuté - má všechny znaky zralého vína, tedy jemný buket, harmonickou chuť a je na vrcholu své jakosti, anebo má k němu velmi blízko.
  • Hladké, hedvábné - plnější harmonické víno s vyšším obsahem glycerolu, které při ochutnávání hladce klouže po jazyku.
  • Hebké - je výraz pro jemná červená vína s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin i tříslovin a láhvovou zralostí.
  • Sametové - je výraz pro plná, vyzrálá červená vína s vyšší barevnou intenzitou a s vyšším obsahem tříslovin, které se však během zrání na láhvi přeměnily na výrazně plně působící složku vína.
  • Šťavnaté - harmonie s výraznou, ale příjemnou kyselinou i plností. Vzbuzuje vylučování slin.
  • Harmonické - všechny složky souznějí, žádná nevyniká rušivě.
  • Urozené, vznešené - víno z nejlepších poloh a odrůd révy vinné, vyrobené z dobře vyzrálých hroznů. Je dokonale vyzrálé a vyznačuje se jemnou vůní a chutí. Je plné a po napití doznívá dlouho nádherný dojem. Je to elegantní víno s živým charakterem a velmi jemnými kyselinami.
  • Noblesní - jakostní, plné a harmonické víno s jemnou chutí a výrazným buketem.

Celkový dojem

  • Zvětralé - nadměrným provzdušněním se ztratí aromatické látky a naruší se harmonie složek.
  • Unavené - víno, které prošlo větším množstvím manipulací, hlavně při odstraňování některé vady či nemoci, a ztratilo harmonii i pitelnost.
  • Odumírající - víno ponechané delší dobu po dosažení zralosti v láhvi. Je neharmonické, v chuti i ve vůni vyniká nepříjemně stařina a má také příliš vysokou barvu. Jeho vývoj spěje k úplnému rozkladu v chuti i ve vůni.
  • Němé - víno bez jiskry, u kterého lze těžko rozpoznat jeho vlastnosti. Buď je nejakostní a tyto vlastnosti nemá, anebo bylo před hodnocením příliš podchlazené a těkavé vonné i chuťové látky jsou "uzavřené" a nemohou se uplatnit.
  • Travnaté - je mladé víno z horších ročníků, které obsahuje chlorofyl z nezralé třapiny.
  • Tříslovité - je víno, v němž vynikají třísloviny nad ostatní složky tak silně, že se projevují jako nepříjemná složka vína.
  • Hořčina - bývá cítit ve vínech hlavně tenkrát, jestliže hrozny vyzrávaly za velmi suchých podmínek. Většina muškátových vín hořkne při stárnutí.
  • Čisté - (přímočaré) je víno, které nese v čistém, ničím nenarušeném odrůdovém tónu bez postranních vůní a chutí, které k projevu dané odrůdy nepatří.
  • Úzké - je víno vysoce reduktivní povahy, které nechává vyniknout jen některé aromatické a chuťové látky a působí velmi sevřeným dojmem.
  • Zemité - výrazný tón stanovištních, hlavně půdních podmínek ve vínech dané lokality.
  • Široké - je víno, které nemá ani aromatické, ani chuťové látky čisté, ale obsahuje kromě odrůdových látek i další, odrůdě cizí, více či méně příjemné tóny v poněkud oxidativnějším podání.
  • Výrazné - ve víně vynikají výrazně některé z jeho složek, které pak blíže charakterizujeme: odrůdově výrazné, výrazné aróma, výrazná láhvová zralost apod.
  • Bohaté - ve víně vyniká většina složek výrazně, víno je aromatické, extraktivní, vyzrálé.
  • Kořenité - označení pro jakostní vína obsahující kořenité látky, které zvyšují plnost a dlouhodobost vjemu. Nejčastěji se užívá u odrůdy Tramín, ale objevuje se i u dobře vyzrálého Ryzlinku rýnského, případně Sylvánského.
  • Suché - je víno bez zbytků cukru chuťově postřehnutelných.
  • Se zbytkem cukru - s postřehnutelnou sladkostí (staročesky: při lahodě).

Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 1,67 / Počet hlasů: 3]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek

 
 
WebZdarma.cz