Vinaři: Vína 2004 budou noblesní

Vojta Franti?ek - Z tisku - 08. 03. 2005 - 605 přečtení

Leto?ní vína budou noblesní, tvrdí o ročníku 2004 vinaři. A budou ozdobou vinných sklepů a archívů, hlavně ta bílá. "Je to zajímavý, originální ročník, z něho? budou vína aromatická, kořenitá a plná," říká Milo? Michlovský z rakvického Vinselektu.

To, ?e to bude ročník století, u? ale ?ádný vinař neřekne. "Poučili jsme se trochu z let 1997 a? 2000, kdy za sebou byly vlastně tři dobré ročníky, mo?ná trochu přehnaně označované století," vysvětluje Antonín ??astný z Vinných sklepů Valtice.
Ty zvedly průměr ročníků nahoru, a tak jsou morav?tí i če?tí vinaři opatrní. "Bude to víno na trochu del?í běh, hodí se dát mu čas. Pak bude excelentní," říká Josef Svoboda z Habánských sklepů Velké Bílovice.

Hlídám si svůj vinohrad
Místo vychvalování ročníku teď jako hlavní vinaři uvádí práci na vinohradu. "V ročníku 2004 se uká?e, kdo se jak staral o vinice. Pracujeme toti? v rizikovém prostředí, kde výsledek více ne? v ji?ních krajích ovlivňuje klima," říká Michlovský.
"V?ichni u? pochopili, ?e lep?í je nezatě?ovat tolik keře. Z nich jsou i při hor?ích klimatických podmínkách vyzrálej?í hrozny, se kterými je radost pracovat," vysvětluje Václav Rusnok, který má ve skupině Soare na starosti například Víno Valtice."Kde se letos regulovala sklizeň, dosáhlo se velmi dobré kvality," dodává ??astný.
Vinaři loni a předloni, je?tě před vstupem do Evropské unie, horentně investovali nejen do výsadby nových vinic, ale i obnovy starých. Vinohrady se tak rozprostírají na více ne? 18,5 tisících hektarech. I tak je v Česku spotřeba vína třikrát vy??í, ne? jaká je tuzemská produkce.
Vět?ina vinařů se dnes sna?í domlouvat i s majiteli vinohradů, od nich? hrozny také berou. "Situace se za pár posledních let výrazně zlep?ila. S řadou vinohradníků se dá domluvit tak, aby víno z jejich vinohradu mělo stejnou péči jako to na na?ich vlastních vinohradech," vysvětluje Svoboda. Dobrý vinař tak o hroznech, které mu dorazí ke zpracování, ví v?e u? dopředu, a nečeká jen na to, co mu dorazí. U?etří si tak nejen nemilé překvapení například z málo vyzrálých hroznů, kterým chybí po?adované mno?ství cukru, ale doká?e i ovlivnit, jaká vína bude nakonec vyrábět.

Vinaři se pořád učí
Morav?tí vinaři jsou sice hrdí na svou tradici a postupy, ale stále více pokukují po praktikách ve světě. Technolog ve Viniu Velké Pavlovice Zdeněk Musil si na čtyři roky vyrazil na zku?enou do Kalifornie. Soare má pro své moravské aktivity člověka s podobnou zku?eností. Kdo nikoho takového ve firmě nemá, zve na rady alespoň odborníky ze světa.
"Některé náv?těvy kolegů z Francie nás například nasměrovali sní?it alkohol. Ka?dý ročník nás učí, poučuje a my se učíme z chyb i z věcí, které se povedly," říká Jaroslav Springer ze stejnojmenného vinařství. Milo? Michlovský zase čerpá ze zku?eností z východu, Ruska a Moldávie.

2004 - ročník do archívu
Vinaři se sice brání uvádět obecně, v čem bude ročník 2004 nejlep?í, ale obecně se přiklání spí?e k bílým vínům. "Kdy? se jim dá čas, budou některé odrůdy ozdobou archívů," říká Ctirad Králík ze sedleckého vinařství. "U nás je například velmi nadějné Chardonnay nebo Sauvignon," doplňuje Rostislav ?ďárský z Vína Zaječí. "Sauvignon si zachoval překrásný buket. Podle vinice a zpracování připomíná list černého rybízu, angre?t nebo květ černého bezu," přidává se i Jaroslav Hlaváč z Vína Mikulov. Podle kolegů vinařů ov?em pomalej?í vyzrávání hroznů pomohlo i odrůdám rulandského a ryzlinkům, ale i Müller Thurgau.

I z červených vín ale bude co vybírat
"Červená mají obecně střední plnost, ale dobrou barevnost a čistý, intenzivní projev," míní Karel Hejduk ze zámeckého vinařství na Mělníku. Podle Martina Proke?e z Vinia v Pavlovicích bude zajímavá Frankovka i Svatovavřinecké.
Ročník 2004 tak sice v průměru bude podle vinařů jen mírně nadprůměrný, ale kdo bude koukat po místě původu a vinaři, najde ?pičková vína. "Osobně se raději poperu se slo?itým ročníkem. Z dobrého ročníku doká?e dobré víno udělat kde kdo. Ze ?patného u? to platit nemusí," připomíná Michlovský.

Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 3,00 / Počet hlasů: 2]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: Idnes

 
 
WebZdarma.cz