Jak hodnotí ročník 2004 vinaři

Vojta František - Z tisku - 08. 03. 2005 - 641 přečtení

Aromatická, ovocná, svěží vína. Takový bude podle vinařů ročník 2004. Vína budou moci dlouhý čas dozrávat v lahvích, perspektivu mají předevím bílá vína. Anketa mezi vinaři.

CO ŘÍKAJÍ NA ROČNÍK 2004

  • Antonín Šťastný, Vinné sklepy Valtice
    Výborný zdravotní stav hroznů a tím i vynikající kvalita aromatických látek u bílých i červených vín. Pikantní jemná kyselinka, která je ceněna u bílých vín ze severnějších vinohradnických oblastí, odlišuje naše vína od fádnějších, méně ovocných jižních vín.. Krásná struktura aromatických látek a vysoké extrakty u vín předurčují ročník 2004 k vysoké kvalitě při ležení v láhvi v archívech.
  • Josef Svoboda, Habánské sklepy Velké Bílovice
    Proti vínům z takzvaných nových světů je velice zajímavý. Krásně se vyvinulo odrůdové aroma. Sklízeli jsme o měsíc později než v roce  2003. Velice dobré bude víno ze špičkových poloh. Víno to bude na delší běh – pomaleji se bude vyvíjet a proto je potřeba nechat ho uležet, dát mu čas.
  • Jaroslav Hlaváč, Víno Mikulov
    Ročník 2004 byl tak, jak to vlastně říkají vinaři o všech ročnících, svým způsobem výjimečný. Vznikají zajímavá vína, svěží s výraznou aromatičností, s pikantní kyselinou. Fádních vín, bez kyselin je ve světě nadbytek.
  • Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice
    Pro ročník 2004 bude důležité, kde a kdo víno pěstoval, kdo se jak o víno stará.
  • Karel Hejduk, Zámecké vinařství na Mělníku
    Bílá vína mají příjemný svěží projev, aromatika je výrazná, ovocitá. Červená mají obecně střední plnost, ale dobrou barevnost a čistý, intenzivní projev.
  • Petr Nejedlík, Dobrá Vinice
    Nebude výjimečný, ale dobrý. Spíše bude hodnocen podle jednotlivých odrůd a stáří vinic. Starší vinice měly výhodu díky více vyvinutému kořenovému systému a v možnosti využívání spodní vody v době letního sucha
  • Martin Prokeš, Vinium Velké Pavlovice
    První moravská vína ročníku 2004 nás velmi mile překvapila. Bílá vína jsou extraktivní, s bohatým ovocným buketem a harmonickou chutí. Červená vína mají intenzivní barvy, přitažlivé vůně, plné chuti a splňují všechny předpoklady pro další zrání. Vína ročníku 2004 jsou perspektivní.
  • Antonín Koníček, Modrý sklep, Nový Šaldorf
    Hodnotit ročník 2004 není snadné, ale přeci jen objektivnější, než před vlastní sklizní či během ní. Vína z tohoto roku mají krásné typické barvy. Jedním z faktorů je přítomnost kyselin. Jejich větší obsah ve vínech způsobuje změnu pH a proto jsou velmi patrné rozdíly mezi odrůdami. Chuť letošních vín je svěží, povzbudivá, veselá s čistými ovocnými tóny.
  • Jaroslav Springer, Vinařství Springer
    Ročník 2004 bude velmi dobrý. Až překvapivě dobrý na to, jaký byl rok. Rozdíl v kvalitě u jednotlivých ročníků závisí na množství hroznů z vinice

KTERÉ ODRŮDY ROČNÍKU 2004 JE DOBRÉ SI ZAPAMATOVAT

  • Josef Svoboda, Habánské sklepy Velké Bílovice
    Sauvignon, Rulandské bílé i šedé, Chardonnay. Elegantní bude i Veltlínské zelené. Z červených mají v ročníku 2004 zajímavou ovocnou chuť Zweigeltrebe, Modrý Portugal. Musí se jim dát čas, musí vyzrát.
  • Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice
    Z bílých Müller Thurgau, Rulandské, Pálava a Tramíny.
  • Antonín Šťastný, Vinné sklepy Valtice
    Sauvignon, Chardonnay, Ryzlinky.
  • Petr Nejedlík, Dobrá Vinice
    Müller Thurgau, Chardonnay, Pinot.
  • Martin Prokeš, Vinium Velké Pavlovice
    Z naší produkce doporučujeme uchovat pro další výběr odrůdy: Frankovka, Vavřinec, Veltlín a Müller.
  • Jaroslav Springer, Vinařství Springer
    Není dobré se ptát u kterých odrůd si rok 2004 máme zapamatovat, ale kteří vinaři ročník 2004 zvládli výborně a kteří vyrobili tuctové zboží kterého je plný svět.
  • Antonín Koníček, Modrý sklep, Nový Šaldorf
    Ze znojemské podoblasti, kde se Modrý sklep nachází, jsou hlavně bílá vína velmi zajímavá a asi neexistuje odrůda, která by byla ze hry. Letos bych začal Müllerem, který bude mít určitě i delší životnost. Rovněž aromatické odrůdy s nižším obsahem kyselin, např. Moravský muškát. Ten má nádherné ovocné tóny a díky kyselinám je svěží a velmi pitelný - to každý rok není.
    U červených vín byla přítomnost kyselin nežádoucí. Každý vinař ale ví, že víno se dělá ve vinici a tam je základ úspěchu. Kdo dělal probírku hroznů a nechal prostor kvalitě, ten vyhrál. Získal pěkná harmonická vína sice s vyššími kyselinami než v jiných ročnících, ale s nádhernými ovocnými tóny ve vůni a pěknými barvami. Delším ležením určitě dojde ještě k většímu sladění celkového dojmu. Znojemská vína ten čas budou potřebovat.

SROVNÁNÍ S JINÝMI ROČNÍKY

  • Josef Svoboda, Habánské sklepy Velké Bílovice
    Teď je zcela excelentní ročník 1999 i 2000. Ročník 2003 byl výjimečný na cukry a jak se zdál zpočátku vynikající, ukazuje se, že je problematický a není vhodný na delší ležení.
    Ročník 2004 se teplotně podobal 1999. Každopádně předčí ročníky 2003 a 2002.
    Paušální hodnocení ročníku je ale někdy zavádějící, takže doporučuji zaměřit se na místo vinohradu a vinaře – dokáže napovědět.
  • Miloš Michlovský, Vinselekt Rakvice
    Pracujeme v oblasti s více rizikovým klimatem. Nicméně ročník 2004 je zajímavý, ale těžko srovnatelný s jinými, těžko bych ho k nějakému z předchozích přiřadil.
    Pro bílá vína byl zajímavý 1997, 1999, červená 2000 a ročník 2003 sice byl s vysokým obsahem cukru, ale ostatní věci tam trochu chyběli.
  • Václav Osička, Víno Valtice
    Ročník 2003 je už pomalu za zenitem. Víno se už dál nevyvíjí a není nutné ho nechávat dál zrát. Ročník 2004 z tohoto pohledu bude daleko zajímavější, Několik let ležení mu dodá na atraktivitě.
  • Karel Hejduk, Zámecké vinařství na Mělníku
    Celkově v porovnání s posledními ročníky hodnotím 04 jako mírně nadprůměrný, podobný ročníku 2002 s jeho vyššími kyselinami a zároveň cukry. Faktem je, že jsme zažili několik velmi dobrých ročníků krátce po sobě (1999, 2000, 2003!), takže průměr se posunul dosti nahoru.
  • Martin Prokeš, Vinium Velké Pavlovice
    U červených vín snad k ročníku 1999, ale málokdy lze srovnávat -  každý ročník je originální a svým způsobem neopakovatelný.
  • Antonín Koníček, Modrý sklep, Nový Šaldorf
    Ročník 2004 bych přirovnal k letům 1999 nebo 2002. U nás to byly nádherné ročníky. Vína byla tehdy ze začátku skromná, hrubší a něco si schovávala. Ale za dva tři roky jste je našli : pěkná, svěží, plná, harmonická.

Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 3,50 / Počet hlasů: 2]

Celý článek | Komentáře: 0 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: Idnes

 
 
WebZdarma.cz