Víno 2004 předchozí ročníky netrumfne

Vojta Franti?ek - Z tisku - 25. 03. 2005 - 944 přečtení

Vinaři mají za sebou první ko?ty ročníku 2004 a jejich výraz je rozpačitý. Hor?í ne? v posledních letech, tvrdí jedni. Je lep?í, ne? napovídalo počasí, argumentují jiní. Obě skupiny se v?ak shodují, ?e kvality vinného moku z let 2002 a 2003 loňská sklizeň nedosáhne.

?Obecně platí, ?e loňská vína mají vy??í obsah kyselin. Jsou hrubá, neučesaná a potrvá jim del?í čas, ne? se stanou pitelněj?ími. Mají parametry bě?né pro na?e klimatické podmínky,? míní Franti?ek Dude?ek, sklepmistr společnosti Agrosovín z Bor?ic na Uherskohradi??sku.

Vina je na počasí
?Leto?ní vína mají vy??í obsah kyselin, jsou suchá, takzvaně tvrdá nebo také selská. Plus je, ?e mají výrazné aróma. Zbavit se vy??ího obsahu kyselin je mo?né, kdy? vinaři mladé víno nepo?lou rovnou na trh, ale uchovají ho k archivaci. Po pěti a? sedmi letech se jeho kvalita výrazně zvedne, kyselinky se částečně odbourají,? je přesvědčen uherskohradi??ský vinař Bohuslav Je?.
Zatímco v roce 2003 putovala z jihovýchodu Moravy na trh vína s vysokou cukernatostí, ta v mnoha případech přesáhla vinaři vzývanou hranici 24 stupňů, u loňských vín je cukernatost v průměru a? o čtyři stupně ni??í. Vinu na tom má počasí, hroznům výrazně chybělo teplo a vegetace se kvůli tomu opozdila. Místo do 20. června, jak je obvyklé, dozrála proto réva přibli?ně o měsíc později.
?Nemů?eme čekat, ?e v na?ich klimatických podmínkách budeme permanentně vyrábět ?pičková vína. To tady prostě nejde. Ročník 2004 je ale i tak svojí kvalitou standardní,? tvrdí vinař Josef Kadlčík z Hluku na Uherskohradi??sku. Pěstitele podle něj loni trápilo i časté střídání teplot a s tím spojený výskyt houbových chorob.
Zaznívají v?ak i optimistické hlasy. ?Leto?ní česká vína jsou lep?í, ne? napovídalo počasí. Příjemně nás překvapila. Loňské jaro toti? nebylo moc pěkné, léto trvalo jen od 15. července do 22. září a podzim také nenabídl ?ádné příjemné klima. Přesto jsou bílá vína veselá a voňavá, červená vína budou muset trochu déle zrát. Jsou lep?í, ne? byl ročník 96, ale s úspě?nými ročníky 2001 a 2003 se přece jen srovnat nedají,? řekl majitel mosteckého Českého vinařství Chrámce Ivan Váňa. Mělnický vinař Luděk Vondrák si dokonce loňský ryzlink pochvaluje. ?Měli jsme dokonce dva pozdní sběry a tím, ?e byly hrozny dlouho ve vinici, se sní?ila hladina kyselin a víno je velice svě?í?.

Základem úspěchu trpělivost
Vína z loňské úrody se ve vinařských archívech nemusí ztratit mezi průměrem. Pokud jim vinař věnuje dostatek péče a nespěchá, mů?e být příjemně překvapen. Uznávaný odborník profesor Vilém Kraus z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně je přesvědčen, ?e základem úspěchu při práci s loňskou úrodou je trpělivost. Podle něho rok 2004 poznamenalo několik problémů. V?e začalo u? před obdobím ra?ení oček, nevyrovnané teploty stejně jako výrazné rozdíly v mno?ství srá?ek ovlivnily kvalitu úrody. Sklizené hrozny v některých oblastech měly dostatek cukru, ale proti vínům ze ?pičkových ročníků se v nich úplně neodbouraly kyseliny a třísloviny. V nezanedbatelné míře zůstala v hroznech kyselina jablečná. ?Já neříkám, ?e vína budou ?patná, mohou mít zajímavé primární aromatické látky,? řekl Kraus. Vinařům se vyplatilo počkat se sklizní, vína také pomaleji dozrávají v sudech.
Také podle Pavla Vajčnera, ředitele a. s. Znovín Znojmo, mají vína z loňských hroznů své výhody proti jiným ročníkům. ?Kvalitu mladého vína mů?eme rovně? dolo?it zahraničními úspěchy. V pátek jsme dostali informaci z Paří?e, kde ná? Sauvignon 2004 získal stříbrnou medaili. Dal?í stříbro má na?e Veltlínské zelené na výstavě v Záhřebu, bronzovou tam získal ná? Zweigeltrebe. Vína ročníku 2004 budou vhodná k archivaci a jsou zajímavá ve vůni. Byla v?ak technologicky náročněj?í při výrobě vzhledem k vy??ímu obsahu kyselin. Kdo si dokázal s kyselinami poradit, a? u? přezráním hroznů, nebo biologickým odbouráváním, získal výborné víno,? tvrdí.
?Nejlep?í ročníky v uplynulých letech byly 1999 a 2003. Víno z loňské úrody má lep?í průměr, zachovaly se základní prvky, předev?ím minerály. Víno je plněj?í, nemá tolik cukru. Je méně výběru z hroznů, více je vína ve střední kvalitě. Ta se jemně doslazují. Nebyl to ?patný rok, ale nebylo to víno století ani desetiletí,? míní Bořivoj Drábek, tiskový mluvčí Sdru?ení vinařů brněnské oblasti a předseda brněnského Klubu přátel dobrého vína.

Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 1,67 / Počet hlasů: 6]

Celý článek | Komentáře: 5 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: Právo

 
 
WebZdarma.cz