Víno 2004 předchozí ročníky netrumfne

Vojta František - Z tisku - 25. 03. 2005 - 854 přečtení

Vinaři mají za sebou první košty ročníku 2004 a jejich výraz je rozpačitý. Horší než v posledních letech, tvrdí jedni. Je lepší, než napovídalo počasí, argumentují jiní. Obě skupiny se však shodují, že kvality vinného moku z let 2002 a 2003 loňská sklizeň nedosáhne.

„Obecně platí, že loňská vína mají vyšší obsah kyselin. Jsou hrubá, neučesaná a potrvá jim delší čas, než se stanou pitelnějšími. Mají parametry běžné pro naše klimatické podmínky,“ míní František Dudešek, sklepmistr společnosti Agrosovín z Boršic na Uherskohradišťsku.

Vina je na počasí
„Letošní vína mají vyšší obsah kyselin, jsou suchá, takzvaně tvrdá nebo také selská. Plus je, že mají výrazné aróma. Zbavit se vyššího obsahu kyselin je možné, když vinaři mladé víno nepošlou rovnou na trh, ale uchovají ho k archivaci. Po pěti až sedmi letech se jeho kvalita výrazně zvedne, kyselinky se částečně odbourají,“ je přesvědčen uherskohradišťský vinař Bohuslav Jež.
Zatímco v roce 2003 putovala z jihovýchodu Moravy na trh vína s vysokou cukernatostí, ta v mnoha případech přesáhla vinaři vzývanou hranici 24 stupňů, u loňských vín je cukernatost v průměru až o čtyři stupně nižší. Vinu na tom má počasí, hroznům výrazně chybělo teplo a vegetace se kvůli tomu opozdila. Místo do 20. června, jak je obvyklé, dozrála proto réva přibližně o měsíc později.
„Nemůžeme čekat, že v našich klimatických podmínkách budeme permanentně vyrábět špičková vína. To tady prostě nejde. Ročník 2004 je ale i tak svojí kvalitou standardní,“ tvrdí vinař Josef Kadlčík z Hluku na Uherskohradišťsku. Pěstitele podle něj loni trápilo i časté střídání teplot a s tím spojený výskyt houbových chorob.
Zaznívají však i optimistické hlasy. „Letošní česká vína jsou lepší, než napovídalo počasí. Příjemně nás překvapila. Loňské jaro totiž nebylo moc pěkné, léto trvalo jen od 15. července do 22. září a podzim také nenabídl žádné příjemné klima. Přesto jsou bílá vína veselá a voňavá, červená vína budou muset trochu déle zrát. Jsou lepší, než byl ročník 96, ale s úspěšnými ročníky 2001 a 2003 se přece jen srovnat nedají,“ řekl majitel mosteckého Českého vinařství Chrámce Ivan Váňa. Mělnický vinař Luděk Vondrák si dokonce loňský ryzlink pochvaluje. „Měli jsme dokonce dva pozdní sběry a tím, že byly hrozny dlouho ve vinici, se snížila hladina kyselin a víno je velice svěží“.

Základem úspěchu trpělivost
Vína z loňské úrody se ve vinařských archívech nemusí ztratit mezi průměrem. Pokud jim vinař věnuje dostatek péče a nespěchá, může být příjemně překvapen. Uznávaný odborník profesor Vilém Kraus z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně je přesvědčen, že základem úspěchu při práci s loňskou úrodou je trpělivost. Podle něho rok 2004 poznamenalo několik problémů. Vše začalo už před obdobím rašení oček, nevyrovnané teploty stejně jako výrazné rozdíly v množství srážek ovlivnily kvalitu úrody. Sklizené hrozny v některých oblastech měly dostatek cukru, ale proti vínům ze špičkových ročníků se v nich úplně neodbouraly kyseliny a třísloviny. V nezanedbatelné míře zůstala v hroznech kyselina jablečná. „Já neříkám, že vína budou špatná, mohou mít zajímavé primární aromatické látky,“ řekl Kraus. Vinařům se vyplatilo počkat se sklizní, vína také pomaleji dozrávají v sudech.
Také podle Pavla Vajčnera, ředitele a. s. Znovín Znojmo, mají vína z loňských hroznů své výhody proti jiným ročníkům. „Kvalitu mladého vína můžeme rovněž doložit zahraničními úspěchy. V pátek jsme dostali informaci z Paříže, kde náš Sauvignon 2004 získal stříbrnou medaili. Další stříbro má naše Veltlínské zelené na výstavě v Záhřebu, bronzovou tam získal náš Zweigeltrebe. Vína ročníku 2004 budou vhodná k archivaci a jsou zajímavá ve vůni. Byla však technologicky náročnější při výrobě vzhledem k vyššímu obsahu kyselin. Kdo si dokázal s kyselinami poradit, ať už přezráním hroznů, nebo biologickým odbouráváním, získal výborné víno,“ tvrdí.
„Nejlepší ročníky v uplynulých letech byly 1999 a 2003. Víno z loňské úrody má lepší průměr, zachovaly se základní prvky, především minerály. Víno je plnější, nemá tolik cukru. Je méně výběru z hroznů, více je vína ve střední kvalitě. Ta se jemně doslazují. Nebyl to špatný rok, ale nebylo to víno století ani desetiletí,“ míní Bořivoj Drábek, tiskový mluvčí Sdružení vinařů brněnské oblasti a předseda brněnského Klubu přátel dobrého vína.

Známkování (jako ve škole) : [Akt. známka: 1,67 / Počet hlasů: 6]

Celý článek | Komentáře: 4 | Známka: | Oznámkovalo: | Informační e-mail Vytisknout článek | Zdroj: Právo

 
 
WebZdarma.cz